Közös lépések a digitalizáláshoz SKHU/1802/3.1/054 „DIGI”

A projekt végrehajtása 2021. 05. és 04.23 között a Partneri megállapodásnak a vezető partner, a FORT-BAU Zrt. által történt aláírása alapján valósul meg, termelő üzeme Salgótarjánban, és a Füleken működő SR – TOOTH  TOOLS s.r.o. és  FILLECK s.r.o partnerekkel. A projekt célja, hogy közös igyekezettel növelje az új partnerek digitalizálását a határ menti régiókban, amelyekre kiterjed a jelenlegi “Po osi R2 és M3" terv. A ,,Po osi R2 és M3’ nevezetű (TAPE) akciós terv az Interreg SKHU /1703 program első körében került bemutatásra és jóváhagyásra. Ez a terv a terület gazdasági fejlődésének észak-déli kezdeményezése, amelynek célja a Hatvan – Losonc tengely mentén a gazdasági programok és a foglalkoztatást támogató intézkedések végrehajtásának összehangolása a régió fejlődése érdekében. A foglalkoztatási cselekvési terv (TAPE) végrehajtásának szlovák oldalon történő koordinációját Fülek Város látja el.

A DIGI projektpartnerség a fent említett foglalkoztatási cselekvési terv keretében jött létre a vezető partner, a FORT-BAU Zrt., salgótarjáni gyártóüzem és a szlovákiai partnerek – TOOTH TOOLS s.r.o. és a Fülek területén működő FILLECK s.r.o. között.  A kedvezményezettek vállalják, hogy nemcsak egymással, hanem a TAPE – BETWEE R2 AND M3 keretében a további projektek kedvezményezettjeivel is együttműködnek a régió foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében. A FORT-BAU Zrt. a projekt részeként automatizált gyártósort vásárol a nyílászárók, ablakok és ajtók  gyártásához a termelési hatékonyság növelése érdekében. A projekt megvalósítása során 6 munkahelyet teremt.

A projekt partnere Szlovákiából a TOOTH TOOLS s.r.o. elsősorban alkatrészek gyártására, CNC marásra, esztergálásra, EDM huzalra, csiszolásra, fémlemezformázásra, kalibrálásra, vágásra, szerszámok, adagolók és összeszerelő berendezések gyártására összpontosít. A mennyiségi és minőségi követelmények teljesítése érdekében a TOOTH TOOLS s.r.o megmunkálóközpontot – 1 marót és 1 CNC esztergagépet – vásárol alkatrészek gyártására az autóipari berendezéseket gyártó vállalatok számára.

 

 

A számítógéppel vezérelt marási és fúrási munkákhoz használt maróközpont, beleértve a fémmegmunkálást, marást és fúrást is, képes lesz a CAM rendszer CAD-rendszerének háromdimenziós részének előállítására a CAD CAM segítségével. A gép önállóan végzi a munkafolyamatokat, és az elért gyártási pontosság lerövidíti a gyártási folyamatot és növeli a termelést. CNC vezérlésre is alkalmas sorozatgyártáshoz. A CAD CAM rendszert forgó testek megmunkálására (fémmegmunkálás) használják. A gép más tengelyeken is végez vágási műveleteket X, Y és Z irányban Mindkét gép segítségével jobb gyártási folyamat, pontosság és hibaelhárítás érhető el. A CNC megmunkáló központ megvásárlásával a vállalat rendkívül rövid idő alatt képes lesz pontos mérőeszközök tervezésére és gyártására, amelyek kiküszöbölik a gyártási folyamat hiányosságait, és elérik a termelés növekedését és a minőségét.

A projekt másik szlovák partnere, a FILLECK s.r.o. közel két évtizede nyújt távközlési szolgáltatásokat a Losonci járásban. Ez a piac dinamikus, a technológia nagyon gyorsan fejlődik, a technológiai berendezések rendszeres újítása  elengedhetetlenül szükséges a versenykörnyezetben való túléléshez. A vállalat azt tervezi, hogy kiterjeszti optikai lefedettségét 7 település (Terbeléd/Trebeľovce, Kismúlyad/Muľka, Rapp/Rapovce, Kalonda/Kalonda, Mucsény/Mučín, Nagyromhány/Lipovany és Fülekpilis/Pleš) javasolt helyszínein, amelyeket még nem fedtek le a nagy szolgáltatók, így nehéz elérni a mobilhálózatot ezeken a helyeken. Ezeken a településeken a FILLECK, s.r.o. szolgáltatásait csak korlátozott mértékben nyújtja, az internetkapcsolatot WiFi vezeték nélküli technológiával biztosítja, az olyan szolgáltatások, mint az IPTV és a VoIP nem állnak rendelkezésre. Támogatja továbbá az optikai hálózat kiépítését technológia megvásárlásával: egy lemez tömb (NAS  server) tartozékokkal, 40 Gbit-es portok és a kapacitásbővítés lehetősége a következő, legalább 5 éves időszakban. Ez a technológia biztosítja az IPTV archiválási szolgáltatás kapacitásának és minőségének bővítését.

 

A projekt megvalósítása révén a vállalatok megszerzik a növekedésük és versenyképességük fenntartásához szükséges technológiákat, ezáltal nemcsak termékeiket és szolgáltatásaikat fejlesztik a piacon, hanem munkahelyeket is teremtenek és tartanak fenn a Novohrad / Nógrád határ menti régióban.

A projektet az INTERREG V-A Szlovák Köztársaság-Magyarország Együttműködési Program társfinanszírozza az Európai Regionális Fejlesztési Alap uniós forrásaiból 245 395,00 EUR összegben, amelyből a FILLECK s.r.o. 117 725,00 EUR és TOOTH-TOOLS s.r.o. 127 670,00 EUR.