Európa chce sledovať polohu smartfónov, respektíve pohyb nosičov vírusu

Niekoľko európskych krajín (napr. Británia, Nemecko a Taliansko) zvažuje použitie účinných, avšak súkromie obmedzujúcich nástrojov na boj proti pandémii koronavírusu. Ide o aplikácie, ktoré používajú údaje o polohe telefónu v reálnom čase na sledovanie pohybu nosičov vírusu a ľudí, s ktorými prichádzajú do styku. Cieľom by bolo vytvoriť lepší prehľad o tom, kadiaľ a ako sa infekcia šíri a kedy zdravotnícke orgány musia nariadiť karanténu a súvisiace opatrenia na obmedzenie šírenia COVID-19.

Obhajcovia súkromia vyjadrujú obavy zo všadeprítomného dohľadu a hovoria, že takéto opatrenia by mohli ohroziť ľudské práva a mohlo by dôjsť k ich zneužitiu. Existuje však silný argument v prospech použitia digitálnych technológií, aj keď porušujú súkromie: využilo ich niekoľko ázijských vlád, ktoré boli najúspešnejšie vo zvládnutí pandémie, a to aj v Číne, Taiwane, Hongkongu, Južnej Kórei a Singapure.

Minulý týždeň Izrael urobil ešte extrémnejší krok – poveril domácu bezpečnostnú agentúru Shin Bet využívaním údajov o polohe smartfónov na sledovanie pohybov nosičov vírusu za predchádzajúce dva týždne na identifikáciu možného prenosu.  Aj keď vo väčšine demokracií existujú právne záruky na ochranu digitálneho súkromia, nebezpečenstvo koronavírusu by mohlo rýchlo prinútiť tvorcov politiky, aby od nich v prípade ohrozenia verejného zdravia upustili.

zdroj: PCREVUE