Čo je to Wi-Fi 6, kde sa stratila 5, 4, 3… a čo najnovšia generácia ponúkne?

 

Najnovšia generácia Wi-Fi dostala nový názov a schopnosti, ktoré skvalitnia obojsmernú komunikáciu vysielač – prijímač.

Identifikovať najnovšiu verziu štandardov Wi-Fi vo vašom zariadení nie je práve jednoduché. Wi-Fi Alliance, nezisková organizácia, ktorá propaguje a certifikuje výrobky Wi-Fi, roky používa označenie IEEE 802.11 pre špecifikáciu na bezdrôtové pripojenie do siete. V súčasnosti je aktuálna špecifikácia IEEE 802.11ax, teda šiesta aktualizácia IEEE 802.11.

Wi-Fi Alliance naviac ostatnú dobu začala používať označenie Wi-Fi 6, čo celej Wi-Fi problematike uberá na prehľadnosti. Veci sa však pohli smerom „ku komfortu bežného používateľa.“

Aby sme to celé pochopili a mali v označovaní jasno. Wi-Fi 6 nie je žiadnou novou revolučnou bezdrôtovou sieťou. Je to špecifikácia IEEEE 802.11ax so zjednodušeným označením a prirodzeným evolučným vývojom. Aby Wi-Fi Alliance pomohla pochopiť aj bežným používateľom, ktorú generáciu špecifikácie Wi-Fi vo svojom zariadení vlastne majú, zmenia sa aj jednotlivé označenia retrospektívne. Teda špecifikácia 802.11ac, čo je predošlá verzia 802.11ax, bude označovaná ako Wi-Fi 5. Označovanie bude postupne klesať až po 802.11, čo je vlastne Wi-Fi alebo Wi-Fi 1.

Prečo je okolo Wi-Fi 6 rozruch? Určite nie len pre zmenu označovania. Najnovšia generácia bude rýchlejšia, čo vo finále asi ani nevšimnete, hlavne však zefektívni komunikáciu zariadení.

Wi-Fi 6 by mala byť podľa laboratórnych meraní rýchlejšia o 30 % ako teraz používaná Wi-Fi 5, po starom IEEE 802.11ac, a teoretická najvyššia prenosová rýchlosť by mohla byť až 10 Gbit/s. Sú to však všetko laboratórne merania, ktoré pre koncového používateľa nemusia znamenať zásadný posun vpred.

Tiež treba povedať, že namerané rýchlosti sú pre mnoho zariadení až zbytočné. Ak by ste si zariadenie s Wi-Fi 6 nainštalovali v domácnosti, môžno postrehnete zvýšenie rýchlosti, ale nemusíte. Reálny nárast rýchlosti pri použití Wi-Fi 6 si všimnete na miestach, kde je do siete pripojených veľa zariadení.

Najnovší štandard tiež nezvýši predplatenú rýchlosť vášho domáceho pripojenia. Ak máte balíček, ktorý má najvyššiu možnú rýchlosť 300 Mbit/s, tak je vám úplne zbytočné kupovať router so špecifikáciou Wi-Fi 6. Využili by ste pár desiatok percent potenciálu a zbytočne vyhodili peniaze za nový router.

Ak z Wi-Fi 6 chcete dostať maximum, potrebujete mať Wi-Fi 6 na oboch koncoch komunikácie. Ak sa pre router s Wi-Fi 6 rozhodnete, neznamená to, že musíte všetky zariadenia so starším typom Wi-Fi meniť za nové. Štandardy si medzi sebou medzigeneračne rozumejú.

V čom je výhoda Wi-Fi 6? V prvom rade je to efektívnejšia komunikácia vysielač – viacero prijímačov, s tým že sa spotrebuje menej energie. Router s Wi-Fi 6 dokáže do odoslaného signálu uložiť viac informácií, čo zabezpečí vyššiu rýchlosť a efektivitu. Naviac tento vyslaný signál môže byť pre viac zariadení naraz. Pre lepšiu predstavu, je to akoby dodávka počas jednej cesty zásobovala viacero obchodov.

Do jedného vyslaného signálu dokáže vysielač zakomponovať viacero informácií vďaka QAM FTW. Wi-Fi signál sa šíri pomocou rádiových vĺn tak, že sa signál frekvencie vytvára na konkrétny rádiový kanál. Pre prijímacie zariadenie sa vytvárajú  modulácie časti binárneho kódu, pomocou ktorého sa odovzdáva informácia. Tento prístup sa nazýva kvadratúrna amplitúdová modulácia.

Čím je vysielač modernejší, tým viac binárneho kódu dokáže do modulácie uložiť. Ak by sme mali 2-QAM vysielací bod, tak ten dokáže komunikovať len 1 alebo 0, z binárneho kódu. 4-QAM, už dokáže komunikovať 00, 01, 10 alebo 11 binárneho kódu. Aktuálne používaná Wi-Fi 5 má 256-QAM a dokáže vyslať až 8 číslic binárneho kódu naraz. V roku 2013 to bol obrovský posun v pred a rozlúčenie sa dlhým načítaním streamovaného videa.

Wi-Fi 6 má ponúknuť až 1024-QAM, teda 10 číslic binárneho kódu. Nárast rýchlosti je o podľa Wi-Fi Alliance 30 %. V praxi to znamená plnohodnotný prenos 4K obsahu, hier alebo rozšírenej reality.

Novou schopnosťou Wi-Fi 6 je OFDMA, ktorá umožňuje vysielaču na jednom kanále komunikovať s viacerými zariadeniami pomocou podkanálov. Signál vyslaný na frekvenciách 2,4 alebo 5 GHz, dokáže Wi-Fi 6 rozdeliť na menšie zdrojové jednotky. Je to akoby ste jednu širokú cestu rozdelili na viacero pruhov. Vďaka tomuto riešeniu sa podarí znížiť latenciu.

OFDMA je ďalej podporená vynovenou MU-MIMO. Táto technológia predstavená spolu s Wi-Fi 5 slúži na priestorové rozlíšenie streamov vysielaných rozličnými anténami. Pôvodne MU-MIMO fungovala jednosmerne, aktualizáciou je komunikácia obojsmerná.

Poslednou novinkou je šetrenie energie vďaka inteligentnej komunikácií inteligentných zariadení. Router s Wi-Fi 6 dokáže inteligentnejšie naplánovať, kedy mu majú pripojené zariadenia odoslať žiaduce informácie. Doteraz sa stávalo, že zariadenia vyslali signál v rovnakom čase. Príjem sa mohol vyrušiť a zariadenia sa museli častejšie prebúdzať a opätovne signál vyslať.  Router s Wi-Fi 6 dokáže odosielanie signálu naplánovať tak, aby sa komunikácia zbytočne nerušila, zariadenia sa nemuseli zbytočne prebúdzať a šetrila sa energia.

 

ZDROJ: techbox.sk